ÇADIR SİSTEMLERİ
TentArts, çadır ve branda hizmetlerine Gebze başta olmak üzere her konumdan ulaşabilirsiniz.
Çadırlar, sırtımızda taşıdığımız evlerimizdir. Çadırlar sadece doğadaki diğer varlıklardan arınmış bir ortamda kalmamızı ve hava şartlarından korunmamızı değil aynı zamanda, hiç tanımadığımız bölgelerde, huzurlu ve güvenli bir iç mekanda bulunma ortamı da yaratır. Kimi zaman, fırtınadan kaçarken sığınacağınız ufak bir ada gibidir çadırlar.
Peki doğaya çıkarken yanınızda ne nitelikte bir çadır bulundurmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Çadırlar, şekillerine, kullanım amaçlarına ve yapıldığı malzemenin cinslerine göre çeşitli özelliklerde bulunmaktadır.
Günümüz modern çadırları; dış tente, iç tente ve bükülebilen direklerden oluşmaktadır. İç tente soluyabilen, yani nefes yolu ve vücudumuzdan ortama yayılan su buharını atabilmeye yardımcı ancak vücuttan yayılan ısının da kaybolmasını önleyecek şekilde seçilmiş bir kumaştan üretilir. İç tentenin tabanı genellikle dış tenteye göre kalın, su geçirmez bir kumaştan yapılır. Modern çadırların tabanları banyo teknesi şeklinde yağışlı havalarda yüzey suyunu içeri almayacak şekilde tasarlanmaktadır. Dış tente ise su, rüzgar geçirmeyen ve suyu kaydıran bir kaplama ile kaplı, yırtılmaya karşı dayanıklı ve olası yırtıklarda ise yırtığın daha fazla büyümesini engelleyen kumaşlardan yapılmaktadır.
TentArts, kumaşlarında gerek dış tente gerek ise iç tentenin tabanının suya dayanıklılığı milimetre su sütunu cinsinden verilir. Ancak unutulmaması gereken bu değerlerin zaman içinde ve sizin kullanımınıza bağlı olarak azalacağıdır.
Bazı çadırlar önce iç tente kurulup sonra dış tentenin iç tentenin üzerine gerilmesi ile kurulurken bazı çadırlarda iç tente dış tenteye bağlı olduğu için tek kurulumla kurulabilmektedir. Özellikle ağır yağış altında yapılan kurulumlarda bu özellik bir avantaj olarak ön plana çıkmaktadır. Avrupa’da ve ülkemizde genelde tek kurulum çadırlar tercih edilmektedir.
Çadırların önemli öğelerinden biri de çadırın iskeletini oluşturan direklerdir. Geçmişte rijid (esnemeyen, sabit) bir yapıda olan direkler günümüzde bükülebilir, esnek özellikler almış ve bu sayede kuvvetli rüzgarlara hatta fırtınalara dayanıklı çadırlar yapılabilmiştir.
Direk malzemesi olarak fiberglass ve özel alaşım alüminyum kullanılmaktadır. Fiberglass daha çok kampçılık çadırları ve ekonomik modellerde kullanılırken, alüminyum daha fazla sağlamlık, hafiflik ve güvenilirlik gerektiren çadırlarda kullanılmaktadır. Çadır çubuklarında kullanılan alüminyum saf alüminyum olmayıp katkılı ve bir dizi ısıl işlemden geçmiş ve çadır çubuğu yapılmak için üretilen bir alüminyumdur.
Çadır çubukları tüp şeklinde ve eklem yerlerinden birbirlerinin içine geçebilecek şekilde tasarlanmıştır. Tüp şeklindeki çubukların içinde çubukları bir arada tutan lastik bulunmaktadır. Bu lastik sayesinde çubuklar çok kısa sürelerde ve problemsiz olarak monte edilebilmektedir.
Kullanılan Malzemeye Göre Çadır Çeşitleri
Kıl Çadırlar
Kıl çadır türü Orta Asya ve Anadolu'da gördüğümüz çul veya keçeden imal edilmiş ve barınma amacı ile kullanılan çadır tipidir.
Bez Çadırlar
Özellikle askeri amaçlı kullanılan ve bez malzemeden üretilmiş çadır çeşididir.
Plastik Çadırlar
Plastik türevi malzemelerden üretilmiş ve en yaygın kullanıma sahip çadır çeşitleridir.
Şekillerine Göre Çadır Çeşitleri
Üçgen Çadırlar (Ridge Tents)
Adından da anlaşılabileceği gibi üçgen tasarıma sahip çadır çeşitleridir. Daha ziyade konser ve festival gibi günübirlik etkinliklerde yaz aylarında kullanıma uygundurlar.
Kubbe Çadırlar(Dome Tents)
Kubbe çadırlar rüzgara karşı daha dayanıklı olması, şekil itibariyle üzerinde kar biriktirmemesi, geniş iç hacmi ve kapıları sayesinde giriş çıkış kolaylığı sağlaması ve kurulumunun kolay olması gibi nedenler ile sık tercih edilen çadır tiplerinin başında gelir.
Jeodezik Çadırlar
Jeodezik kelime anlamı olarak bir küre yüzeyinde iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi ifade eder. Çadırlarda ise birden fazla polün çaprazlama olarak yüzeyden geçtiği ve üçgenler oluşturacak şekilde birleştiği çadır tipidir. Bu pol şekli yapının üzerinde ki baskıyı azaltarak zorlu rüzgar ve hava koşullarına en dayanıklı çadır tipinin oluşmasını sağlar.
Otomatik Çadırlar
Bu çadır tipleri uzun ve kıvrımlı çerçevenin kalıcı olarak çadır kumaşına takılması ile oluşur. Bu mekanizma yukarıya doğru çekilerek harekete geçirildiğinde çadır otomatik olarak kurulur. Ancak rüzgarlı havalarda kullanıma uygun değildir.
Tünel Çadırlar
Üçgen çadırların geliştirilmiş ve daha fazla iç hacme sahip olan türleridir. Özellikle profesyonel dağcılar tarafından kullanılan bu çadırlar rüzgara karşı son derece dayanıklıdırlar.
Çadır satın alırken öncelikli olarak birtakım sorulara cevap verebilmemiz gereklidir.
- Çadırı çoğunlukla nasıl bir iklim koşulunda ve ne sıklıkla kullanacaksınız?
- Kamp yapacağınız noktaya kadar araçla ulaşma şansınız var mı yoksa az da olsa bir yürüyüş mesafesi içeriyor mu?
- Normal şartlarda çadırın kaç kişiyi barındırmasını istersiniz?
Bu ve benzeri soruların cevapları, nasıl bir çadıra ihtiyacımız olduğunu ortaya çıkaracaktır. Çok sert koşullarda konfor sağlayabilen bir çadır, belki de sizin etkinliğiniz için aslında çok ağır ve gereğinden pahalı bir çadır olabilir. Yanılgılara düşmemenin yolu, tam olarak ihtiyacımızın tespitiyle başlar.
TentArts olarak sizin istekleriniz ve talepleriniz doğrultusunda, vermiş olduğunuz ölçülerle istediğiniz modeli hizmetinize sunuyoruz.
Sağlam, kaliteli ve Türkiye standartlarının altında fiyatlarımızla üstün hizmetimizi siz değerli müşterilerimizin ilgisine sunmaktayız.